Förberedelsepaket för dig som ska resa utomlands
Oavsett vilket land du ska åka till och om du ska göra praktik, fältstudier eller utbytesstudier så kommer du hamna i situationer som du inte är bekant med sedan tidigare. Vi har därför sammanställt ett förberedelsepaket som kan hjälpa dig på väg.
Förberedelsekurs och digitalt material
Att skaffa sig internationell erfarenhet innebär att lämna den vana hemmamiljön. Det innebär också att klara sig själv, att inte ha alla svar, sätta sig själv i nya situationer, våga ställa dumma frågor, lära känna nya människor, upptäcka nya intressen och lära sig mycket mer om sig själv. Att resa och leva utomlands är en lärandeprocess.
Att reflektera kring dina erfarenheter ger dig en djupare förståelse av dig själv, ditt förhållningssätt till omvärlden och hur du kan interagera med omvärlden. Det har du nytta av både på lång och kort sikt.
Gå igenom detta material inför din avresa:
Get prepared for your departure är en digital kurs som förbereder dig inför olika aspekter av att resa utomlands. Innehållet i kursen är relevant för samtliga studenter vid Lunds universitet som planerar att åka utomlands som en del av sina studier.
Kursen innehåller sex olika moduler, var och en följd av några quizfrågor. Du måste svara korrekt på varje moduls quiz innan du går vidare till nästa modul.
De sex modulerna är:
- Cultural Competence
- Moral Awareness
- Prepare, Be Aware: Your Personal Safety
- How to be a Good Ambassador
- Sustainable Development Goals
- Safety and Medical Advice (for low- and middle-income countries)
Kursen tar cirka 60 minuter att genomföra. Du kan pausa och komma tillbaka för att fortsätta kursen senare.
Starta onlinekursen Get prepared for your departure i Canvas
Get prepared for your departure är baserad på onlinekursen ReadySetGo. Materialet togs i första hand fram som förberedelse för läkarstudenter som ska åka utomlands, men det är lika relevant för andra utresande studenter.
Kursen ReadySetGo är skapad i samarbete med
- Uppsala universitet
- Umeå universitet
- Linköpings universitet
- Örebro universitet och
- Göteborgs universitet
som ett projekt inom NIMUS – Nätverk för internationalisering av medicinsk utbildning i Sverige.
Att komma till ett annat land där mycket är nytt och annorlunda är oftast roligt och spännande. Samtidigt kan det också kännas som en utmaning. Studenthälsan har tagit fram en film med information och tips på vad du kan göra för att omställningen ska gå så bra som möjligt:
Att göra en risk- och konsekvensanalys inför avresa är en meningsfull förberedelse oavsett vart du ska åka. Du som är förberedd kommer kunna hantera en utmanande situation på ett bättre sätt om den dyker upp.
Med utgångspunkt från förberedelsematerial från Sida kan du göra en egen risk- och konsekvensanalys.
- Identifiera och större och mindre risker (allvarliga händelser) som du kan komma att möta under din utlandsvistelse. Diskutera gärna med andra.
- Uppskatta sannolikheten att dessa olika risker inträffar samt hur allvarlig konsekvenserna av dem kan bli (från låg till hög).
- Reflektera över hur du kan hantera eller helt undvika situationen och hur du kan minimera skadan av situationen.
Ladda ner mall för risk- och konsekvensanalys – länk läggs till sedan
Länder som anses riskfyllda
Med riskfyllda länder menas länder som kan innebära en avsevärd ökad risk för besökare. Detta kan tex vara fattiga länder samt länder som inte respekterar mänskliga rättigheter och akademisk frihet. Ibland kan enskilda regioner av ett land skilja sig från övriga landet gällande säkerhet.
Beskrivningar av länder och konfliktdrabbade områden
Lunds universitet har ingen lista över vilka länder som omfattas. Beskrivningar av länder och konfliktdrabbade områden görs regelbundet av ett flertal aktörer och utifrån dessa kan du själv bilda dig en uppfattning.
- Utrikespolitiska institutets Landguiden
- Konfliktbeskrivningar per land i Uppsala Conflict Data Program på ucdp.uu.se
- UDs reseinformation och reseavrådan på regeringen.se
- ILGA World – kartläggning av lagar om sexuell läggning och LGBTQ-frågor
Läs på mer om fri- och rättigheter och korruption
Internationellt samarbete och t.ex. fältarbete kan kräva särskild försiktighet om vistelselandet bryter mot internationellt erkända värderingar och principer såsom FN:s mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen, akademisk frihet och individens/institutionens oberoende från staten. I dessa sammanhang kan olika index fungera som stöd i riskbedömningen:
- Academic Freedom Index
- Freedom in the World
- World Justice Project Rule of Law
- Corruption Perception Index
Ta med dig dina ifyllda mallar till Workshop för riskbedömning
En workshop om riskbedömning ges varje termin. Dina reflektioner fungerar som utgångspunkt.
Läs mer nedan.