Informationsteknologi
Utvecklingen och efterfrågan av 5G-teknologier, nätverk, robotik och autonoma fordon går snabbt framåt. Genom tvärvetenskapliga samarbeten med industrin utvecklar forskare ny kunskap och metoder som är centrala för framtidens informationsteknologi.
Digitalisering, informationsteknologi och mobil kommunikationsteknik är grundpelare som omformar våra liv och utgör ryggraden i svensk industri. Inom dessa snabbt föränderliga områden är vetenskapliga upptäckter helt avgörande för att vi ska kunna möta framtidens utmaningar och ta till vara på de möjligheter som den digitala eran har att erbjuda.
En internationellt ledande forskningsmiljö
Vid Lunds universitet och den framstående forskningsmiljön ELLIIT bedrivs grund- och tillämpad spetsforskning inom informationsteknologi och mobil kommunikation. Målet med forskningen är att den ska leda till att nya innovationer och produkter som är till nytta för människor och samhället.
Forskarna fokuserar på bland annat:
- AI, algoritmer och inlärning
- autonoma fordon och robotar
- “big data” och nätverksvetenskap
- framtida 5G-teknologier, sensorer och molntjänster
- digitala affärsmodeller
- mobila processorer
- nästa generations programvara
- säkerhet, integritet och förtroende.
Informationsteknologi är ett brett område och omfattar bland annat forskning inom datavetenskap, elektro- och informationsteknik, programvaruteknik, matematik, reglerteknik och systemteknik.
Användningsområden
Forskarna samarbetar med både experter inom industri och offentlig sektor på regional, nationell och internationell nivå. Samarbetena genererar innovationer och kunskap som formar framtidens teknologiska och vetenskapliga genombrott inom informationsteknologi.
ELLIIT-forskare vid Lunds universitet har tillsammans med industrin utvecklat en kraftfull verktygslåda som gör det möjligt att simulera integrerade kretsar, även kallade datachips, innan de börjar tillverkas.
Ett datachip består av en mängd olika komponenter som alla måste fungera tillsammans i perfekt harmoni. Den ökande komplexiteten i dagens datachips innebär att även små fel kan leda till allvarliga problem som nedsatt prestanda, kortare batteritid eller till och med systemkrascher för slutprodukter som smartphones och medicinsk utrustning.
Verktygslådan syftar till att minimera risken för att sådana misstag uppstår och samtidigt säkerställa högpresterande och tillförlitliga chips i början av designsprocessen.
I samarbete med företaget Sensefarm utvecklar forskarna trådlösa fuktsensorer och trådlös dataöverföring för jordbruket. Teknologierna underlättar för lantbrukare att se vilka områden på åkrarna som behöver vattnas och hur mycket.
Informationen om vattenbehovet överförs via internet direkt till lantbrukarens dator eller mobiltelefon. Resultatet är inte bara mer effektiv användning av vattenresurserna, utan också grödor av högre kvalitet.
Strategiskt forskningsområde
ELLIIT – Excellence Center at Linköping-Lund in Information Technology är ett strategiskt forskningsområde i Sverige.
ELLIT samlar forskning inom informationsteknologi vid Linköpings universitet och Lunds universitet.
Vice-föreståndare
Fredrik Tufvesson, professor
Lunds universitet
fredrik [dot] tufvesson [at] eit [dot] lth [dot] se (fredrik[dot]tufvesson[at]eit[dot]lth[dot]se)
Telefon: 046-222 46 29
Mobil: 070-564 81 40
Föreståndare
Erik G. Larsson, professor
Linköpings universitet
erik [dot] g [dot] larsson [at] liu [dot] se (erik[dot]g[dot]larsson[at]liu[dot]se)
Telefon: 013-28 13 12
Webbplats
Forskningsdatabas
Forskare, projekt och publikationer vid ELLIIT.
Forskningsmiljöer
Länkarna går till andra webbplatser.
Aktuellt inom forskningsområdet
Hur ska naturen värderas? Ny rapport på väg från IPBES
Hur man ska värdera naturen och de livsviktiga ekosystemtjänster den förser oss med står i fokus när IPBES släpper en ny rapport den 11 juli.
Blommorna som gynnar både bin och biologisk mångfald
Allt fler vill hjälpa bin och andra pollinerare och väljer därför att odla blommor rika på nektar och pollen. Men vilka blommor gör allra störst nytta? Enligt pollineringsforskare ...
Lappländskt leddjursliv kartlagt i unik långtidsstudie
Unik långtidsstudie visar att insekter och spindlar trivs i västerbottnisk fjällbjörkskog.