Strategiska forskningsområden
De strategiska forskningsområdena är nyckelverksamheter för att förverkliga Lunds universitets vision att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor, så att vetenskaplig och konstnärlig kunskap får betydelse i strävan efter att åstadkomma hållbar utveckling.
Områden där Lunds universitet är huvudman:
Med över 250 forskare från Lunds och Göteborgs universitet bedriver BECC – Biodiversity and Ecosystem Services in a Changing Climate – forskning inom de natur- och samhällsvetenskapliga områdena.
Forskningen är av avgörande betydelse för att förstå hur markanvändning och klimatförändringar som orsakats av människor inverkar på biologisk mångfald och ekosystemtjänster på lokal, regional, nationell och global nivå.
Inom BECC kombineras empiriska studier med samhällsvetenskapliga metoder och ekonomisk och ekologisk modellering för att öka kunskapen om hur biologisk mångfald och ekosystemtjänster påverkas av olika framtida förändringar i markanvändning och klimat. Genom att analysera mönster, tendenser och variationer inom biologisk mångfald och ekosystemtjänster i relation till klimat- och/eller markanvändningsförändringar, och koppla dessa analyser till politik och styrning, kan forskningsresultaten ge underlag till beslutsfattare på många olika nivåer.
Biodiversitet och ekosystemtjänster vid LU
Områden där Lund universitet är partner:
Huvudman: Uppsala universitet
Huvudman: Linköpings universitet
Huvudman: Chalmers
Satsning på strategiska forskningsområden
Regeringen beslutade 2009 om en långsiktig satsning på ett antal strategiska forskningsområden för att stimulera ny kunskapsutveckling och excellenta forskningsmiljöer. Lunds universitet är idag engagerat i 11 av dessa strategiska forskningsområden (SFO:er). Det har gjort det möjligt för universitetet att långsiktigt utveckla profilerad forskning på högsta internationella nivå, i samlade kunskapsmiljöer med hög samhällsrelevans.