Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Artificiell Intelligens AI-Lab

Noder som illustrerar AI och en hjärna: Illustration: Growtika/Unsplash.

Den snabba utvecklingen inom AI öppnar dörrar till spännande möjligheter, men också komplexa utmaningar. För att ta vara på fördelarna och hantera negativa sidorna med AI krävs kompetenser från olika områden inom och utanför akademin.

Under det senaste decenniet har artificiell intelligens (AI) revolutionerat områden som självkörande fordon, förbättrad medicinsk diagnos, digitala hemassistenter och snabbare sökmotorer. Framstegen har förändrat vår vardag och banat väg för nya innovationer.

Men likt alla kraftfulla teknologier har AI en baksida. Så kallad "Deepfake" – förmågan att skapa övertygande förfalskningar av bilder och videor, samt skapandet av elektroniska falska konton, utgör allvarliga hot mot både rättssäkerheten och demokratin.

AI-Lab vill bidra till en positiv framtid med AI

För att möta dessa utmaningar och aktivt bidra till framsteg inom artificiell intelligens och maskininlärning, välkomnar AI-Lab samarbeten med aktörer inom forskningsvärlden, näringsliv och offentlig sektor.

AI-Lab förespråkarar inte enbart samverkan mellan Lunds universitet och det bredare samhället, utan är också en plats där innovation och tvärvetenskap möts inom och utanför universitetet.

AI-Lab har som mål att:

  • etablera fler uppdragsutbildningar
  • ordna fler workshops och seminarier för allmänheten
  • skapa en tvärvetenskaplig forskarskola
  • upprätta en långsiktig plattform för samverkan inom innovation mellan forskningsvärlden, företag och offentlig sektor.

AI-Lab strävar efter att forskare tillsammans med samhället ska kunna bidra till en positiv framtid för artificiell intelligens som gynnar hela samhället.


Kontaktinformation

Kalle Åström
Professor
Matematikcentrum, LTH
karl [dot] astrom [at] math [dot] lth [dot] se (karl[dot]astrom[at]math[dot]lth[dot]se)
Telefon: 046-222 45 48

Webbplats

 Artificiell Intelligens AI-Lab – ai.lu.se